close icon

Newsletter forma


Online prijava


  • facebook chalk icon
  • facebook chalk icon
  • facebook chalk icon

Držićeva 5/1 (kod Vukovog spomenika), 011 2401 581, 069 240 15 81

Bul. Mihajla Pupina 10/E (YUBC), Novi Beograd, 069 2401 581

Korisni sajtovi za učenje stranih jezika

Korisni sajtovi za učenje stranih jezika

Svi se slažemo da učenje stranih jezika obogaćuje naše živote i otvara mnoga vrata. Naravno, svako od nas ima svoje razloge za učenje jezika, ali ono što je najvažnije je svakako motivacija, ali i istrajnost u odluci da se savlada novi jezik. Upis na kurs željenog jezika je prvi korak ka uspehu, ali je potrebno svaki dan raditi na usavršavanju jezičkih sposobnosti kako bi se došlo do rezultata. Zato uvek tragamo za dodatnim izvorima znanja. Zahvaljujući raznim sajtovima, aplikacijama i YouTube kanalima, možemo da učvrstimo postojeće znanje i steknemo novo čak i kada smo u prevozu.

Učenje stranih jezika online je najjednostavniji  način da se uhvatite u koštac sa stranim jezicima, kao i da stalno budete okruženi njima.

Sigurni smo da će sledeći sajtovi za učenje jezika biti savršeni saputnici u Vašoj jezičkoj avanturi:

1.Duolingo

Duolingo možete koristiti kao online portal, ali i kao aplikaciju. Preko 100 miliona ljudi koristi Duolingo, te slobodno možemo da tvrdimo da je ovo najbolji način da naučite jezik u pokretu. Ne samo da je izuzetno koristan alat za učenje jezika, već je takođe zaban i potpuno besplatan. Da biste započeli sa učenjem, napravite profil i odaberite kurs za početnike, ili ako već imate osnovno znanje, uradite test da vidite od kog nivoa bi trebalo da krenete.

Duolingo je efikasan (a i zarazan) jer parča učenje novog jezika na komade kao što su osnove, hrana i životinje.

U svakoj lekciji kucate fraze, čitate nove reči, gledate vizuale i takođe izgovarate te fraze u mikrofon. S obzirom da se ovaj pristup fokusira na govor, čitanje i pisanje, neke će možda podsetiti na ispit, ali složićete se da je miks ovih veština ipak najbolji način da se nauči strani jezik. Možete da pratite svoj napredak na svakom nivou i proverite svoje znanje tako što ćete uraditi test.

2.Memrise

Memrise je jednostavna aplikacija koja trenutno nudi veliki izbor jezika. Ono po čemu se ova aplikacija izdvaja je svakako to što nas uči varijante jezika za različite zemlje, te recimo možemo da učimo da govorimo španski u Meksiku ili Španiji i tako naučimo neke od kulturnih nijansi.

Interesantno je da se Memrise zasniva na priči da je korisnik zapravo detektiv u svemiru i da mora da nauči jezik kako bi se uklopio u drugi svet, te stoga ne čudi što ova aplikacija obiluje slikama svemira. Naravno, ovo okruženje je čini zanimljivom i olakšava nam sam proces učenja, ali ne utiče na to koliko ćemo zapravo naučiti. Pored toga, korisnici prave svoje fleš kartice koje će njima, ali i drugima, pomoći da savladaju vokabular, što je sjajan način za učenje ako ste vizuelan tip.

Aplikacija takođe ima offline režim, što je izuzetno korisno ako želite da učite jezik a nemate stalnu internet vezu.

3.Busuu 

Busuu je još jedna aplikacija koju toplo preporučujemo. Ono po čemu je ona specifična jeste to što se oslanja na svoju zajednicu u kojoj članovi pomažu jedni drugima da nauče jezik. Naime, osim što korisnici imaju priliku da čitaju i pišu na nekom od 12 jezika koji su u ponudi, oni se takođe podstiču da slušaju i govore strani jezik u interakciji sa izvornim govornicima. Posle svake lekcije, korisnici vežbaju svoje konverzacijske veštine, odnosno gledaju snimak druge osobe kako govori, a nakon toga bi tebalo da i sami snime svoj odgovor. Članovi takođe mogu da poboljšaju svoje jezičke veštine kroz interaktivne kurseve i direktnu interakciju sa izvornim govornicima. Maternji govornici će Vam ukazati na greške koje ste napravili u pisanju, a isto tako će pomoći i u izgovoru, to jest kada budete koristili video chat. Svaki busuu korisnik je učenik jer proučava strani jezik, ali s obzirom da pomaže drugima da nauče njegov maternji jezik, može se reći da takođe ima i ulogu predavača.

4. Easy languages 

Ovaj YouTube kanal predstavlja potpuno drugačiji način učenja stranog jezika. Naime, ovde se ne očekuje od Vas da momentalno upijete ono što predavač govori.

Easy Languages funkcioniše tako što se autor snimka šeta ulicama stranog grada kako bi Vam na taj način omogućio da čujete izvorne govornike dok koriste jezik u prirodnom okruženju. Ovaj pristup Vam daje priliku da vidite šta je zapravo prirodna upotreba jezika, kao i da saznate nešto više o kulturi nacije kojoj je taj jezik maternji.

Iako se svaka epizoda snima na lokalnom jeziku, možete uključiti engleske titlove i tako lakše pratiti konverzaciju između autora i njegovog sagovornika, ali i naučiti kako se šta prevodi.

Vreme je za učenje, nema više izgovora! :)
Nazad na aktuelnosti

Newsletter

Sve naše akcije, popusti i aktuelnosti u Vaš inbox. Budite obavešteni o svemu što lngeducation nudi.

Prijavi se!

Online prijava

Brzo, lako i jednostavno. Prijavite se na bilo koji kurs stranog jezika u našoj školi. Upis je u toku!

Prijavi se!