Posao u Sloveniji? Studije u Sloveniji? Kurs slovenačkog jezika.

Posao u Sloveniji. Nekadašnja jugoslovenska republika, a danas članica Evropske unije sa znatno višim standardom i boljim uslovima za život, rad i studije od ostalih članica nekadašnje zajedničke države, poslednjih godina je cilj mnogima koji se odluče za odlazak i potragu za srećom negde drugde.

Slovenija, mala alpsko-primorska država smeštena između Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske čini se da je pokupila najbolje od svih onih sa kojima je došla u dodir. Nešto manje od 2 000 000 preduzimljivih, vrednih Slovenaca preuzelo je nemački osećaj za red, rad i organizaciju sa jedne i otvorenost naroda Balkana sa druge strane. Dopašće vam se, sigurno, ova mala zemlja. Imaćete osećaj, što zbog jezika, što zbog dela zajedničke istorije, što zbog mnogih naših ljudi tamo, da ste kući, ali u sređenoj i mnogo bolje organizovanoj od one koju ste ostavili.

60% teritorije ove zemlje pokriveno je šumom, imaju oko 40 nacionalnih parkova i rezervata prirode, 2016. Ljubljana je dobila titulu najzelenijeg grada Evrope, a 2017. Slovenija je proglašena najčistijom zemljom sveta. Ako ste u prirodi, videćete da su hiking, alpinizam i skijanje deo slovenačke kulture, da vikende najčešće provode u prirodi, da svaki Slovenac ima bicikl i da im je sport sastavni deo života.

Ujutro trče, uveče vežbaju, vikendom idu van grada, u prirodu. Lako ćete se uklopiti u sve ovo. Slovenci cene svoju zemlju, drže je čistom i urednom i od onih koji dođu sa strane očekuju isto. Bled, Bohinj, Kranj, Pohorje, Postojnska jama, Piran, Koper, brojne terme samo su deo onog što treba videti ako se odlučite za posetu ovoj zemlji. Ako ste tamo probajte Bledsku krempitu, Kranjsku kobasicu, Kraški pršut, Prekmursku gibanicu… Sa Slovencima ćete popiti pivo ili neko od njihovih vina.

A ako odlučite da ostanete? Kako živi život prosečan Slovenac? Ili stranac? I kako uopšte do posla u Sloveniji?

Slovenija. Posao u Sloveniji.

Slovenija. Posao u Sloveniji.

Posao u Sloveniji. Prosečna mesečna plata u Sloveniji iznosi oko 1050 EUR. Stranci u Sloveniji (posebno oni sa nižim stepenom obrazovanja) treba da budu spremni na nižu platu i minimalac koji iznosi oko 650 EUR. Slovenci traže visokokvalifikovane radnike, najčešće lekare i inženjere, i one sa nižim nivoom obrazovanja, električare, varioce, mehaničare, vodoinstalatere, dakle zanatlije, ali i poštare, prodavce, vozače kamiona i radnike za rad u proizvodnji.
Više o poslovima koji se traže, naći ćete na stranici Zavoda za zapošljavanje u Sloveniji  ili na nekom od sajtova za traženje posla www.mojazaposlitev.si ili www.zaposlitev.info , www.mojedelo.com, www.mojedelo.com/prosta-delovna-mesta. Naravno, uvek imate mogućnost i da pošaljete određenoj firmi svoju biografiju pa će Vas, kad se ukaže prilika kontaktirati.

Šta kada pronađete posao? Kako dobiti radnu vizu i boravišnu dozvolu?

Slovenija je članica Evropske unije, i procedura za strance je ista kao i u svakoj drugoj državi Evrope. Bez vize možete ostati najduže 90 dana. Čim dođete u Sloveniju, dužni ste da u roku od tri dana u policiji prijavite adresu privremenog boravišta. Ako idete u hotel ili hostel, oni će vas prijaviti. Ako ste negde na smeštaju, trebaće Vam ugovor o najmu stana, ili neki drugi dokaz o zakupu ili vlasništvu kako biste prijavili boravak. Nakon 90 dana ili imate sređenu boravišno radnu vizu Slovenije ili morate izaći iz zemlje.

Stan u Sloveniji? Troškovi života u Sloveniji?

Dobili ste radnu vizu i tražite stan? Ljubljana i primorje su najskuplji. Cene stanova su malo skuplje nego u Beogradu. Za garsonjeru će vam trebati 300-400 eura.  Struja, infostan, telefon, internet i ostale komunalije još oko 200 eura. Usluge, sportske aktvinosti i izlasci su skuplji za oko 30 odsto nego u Beogradu. Manji gradovi su jeftiniji, a ovo su neki sajtovi na kojima možete saznati više o smeštaju, uslovima i cenama:
http://www.realestate-slovenia.info
http://oglasi.svet24.si/oglasi/nepremicnine
http://www.bolha.com/nepremicnine/stanovanja

Kada ste dobili posao i našli stan, ako već niste, naučite slovenački jezik. Sporazumećete se i sa srpskim, ali će Slovenci ceniti ako govorite slovenački jezik, a biće lakše i vama. I zapamtite, bez obzira koliko dobro razumeli srpski, nikada vas neće prihvatiti kao svog ako ne naučite njihov jezik. Osnovu slovenačkog jezika najbolje je učiti kod kuće, barem A1 i A2 nivo.
Učiti slovenački jezik možete u školi stranih jezika u Beogradu, LnG Education centar. Jedan na jedan sa profesorom ili grupno sa max još 4 polaznika. Online ili uživo, kod Vukovog spomenika ili na Novom Beogradu. Za sve informacije stojimo vam na usluzi. Više o kursu slovenačkog jezika možete pročitati ovde.

Studije u Sloveniji? Više pročitajte ovde.

Kako izvaditi radnu vizu za Sloveniju?

Najbolje je da za vizu aplicirate u Ambasadi Republike Slovenije u Beogradu. Da biste je dobili, potrebna vam je sledeća dokumentacija:
1. Popunjen zahtev po 32. članu Zakona o strancima (u potpunosti ispunjen štampanim latiničnim slovima i potpisan)
2. Overena fotokopija lične strane pasoša
3. Overena fotokopija važeće radne dozvole
4. Ugovor o radu ili overena fotokopija (sklopljen između poslodavaca iz Republike Slovenije i podnosioca zahteva)
5. Dokaz o sredstvima za izdržavanje (ako u priloženom ugovoru o radu nije naznačen iznos primanja)
6. Potvrda o nekažnjavanju (iz MUP-a Srbije, overena po Haškoj konvenciji sa Apostillom i prevodom na slovenački jezik kod sudskog tumača)
7. Polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva period od najmanje mesec dana od dana podnošenja zahteva, nezavisno od perioda važenja radne dozvole, sa minimalnim pokrićem 30.000 EUR
8. 1 fotografija
Pošto se pored navedene dokumentacije mogu zahtevati i dodatna dokumenta, preporučujemo vam da se ipak za sve informacije obratite direktno slovenačkoj ambasadi:
Ambasada Slovenije
Dositejeva ulica 41, Beograd
Tel: +381-11-303-84-77
Dežurni telefon: +381-63-373-165

Nakon pet godina boravka u Sloveniji, stičete pravo na podnošenje zahteva za stalni boravak u Sloveniji.