Scones – pogačice na engleski način

Za pogačice Scones sam prvi put čula na kursu engleskog jezika. U udžbenicima za engleski jezik s pravom zauzimaju mesto pored tema o jeziku, društvu, načinu života, poznatim ličnostima, ekologiji, muzici, filmu i sl. Scones su mala peciva, poreklom iz Škotske, a jedu se u UK-u, SAD-u, Australiji i na Novom Zelandu. Brzo su gotova, a dobro podnose i zamrzavanje pa ih možete ispeći, gurnuti u zamrzivač i po potrebi zagrejati (jako zgodno za brzi doručak).
Reč « scones » se može izgovarati na dva načina: kao [skonz] i [skounz].

Scones

Scones

Hajde da zajedno prođemo kroz recept za pripremu Scones. Možda vam se dopadnu i postanu redovan deo vašeg jelovnika.

Kako se prave?

Sastojci koji su vam neophodni su: brašno, sredstvo za narastanje testa (moj savet je da izaberete zdravije varijante – suvi kvasac, ili sodu bikarbonu bez aluminijuma), so, šećer i maslac.
Stavite brašno, so, šećer i sredstvo za narastanje testa u posudu i izmešajte ih. Zatim dodajte lagano otopljeni maslac (ne hladan!). Izmiksajte satojke dok se otopljeni puter ne sjedini sa brašnom. Tako neće biti krupnih komada putera u testu. Ta smesa već u startu ima peskovitu, meku teksturu.
Sa strane umutite mleko i jaje (sklonite sa strane 2 kašike da biste time premazali pogačice odozgo pre pečenja). Sipajte ostatak u brašno lagano mešajući. Kada je smesa sjedinjena stavite je na površinu gde ćete ga dalje mesiti. Nemojte dodavati previše brašna ako vam se čini da testo nije dovoljno čvrsto. Samo lagano pospite testo brašnom pa ga ručno mesite dok ne postane glatko. I tako nekoliko puta.

Zatim razvucite testo na debljinu prsta. Okruglom modlicom vadite pogačice. Postavite ih na pleh, najbolje sa papirom za pečenje na dnu. Premažite ih sa one izdvojene dve kašike jaja i mleka.

Scones sa marmeladom

Scones sa marmeladom

Sastojci:

  • 2 šolje višenamenskog brašna (oko 300 g)
  • 4 kašičice sredstva za narastanje testa
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/4 šolje šećera
  • 6 kašika neslanog putera na sobnoj temperaturi
  • 2/3 šolje punomasnog mleka
  • 1 veliko jaje

Zagrejte rernu na 180° C. Pecite 13-15 minuta, dok ne budu zlatno smeđe na vrhovima i dnu. Ova smesa je predviđena za oko 10-ak pogačica. Ukoliko želite više pogačica, uvećajte masu sastojaka. Nakon pečenja na laganoj vatri one narastu i budu zlatno smeđe. Poslužite ih sa džemom od jagoda puterom ili nekim drugim gušćim kremom. U Engleskoj se najčešće jedu za doručak ili uz popodnevni čaj. Jako su mekane, rastresite i ukusne. Po želji u testo možete ubaciti šaku žutih ili crnih grožđica, sušenih brusnica, sitno seckanih sušenih kajsija, datula ili suvih šljiva. Englezi ih jedu s kombinacijom pavlake i marmelade – pa ako je neko probao, neka javi!

Scones, engleske pogačice

Scones, engleske pogačice