Online nastava, dobre i loše strane

Nakon proglašenja pandemije virusa, rešili smo da pređemo na online nastavu. Sada već, sa našim profesorima sagledavamo prednosti i mane ovakvog vida nastave. Nedostatak vremena u svakodnevnom životu i pre pandemije, ali i želja za novim znanjem i drugačijim načinom obrazovanja, podigli su online nastavu na višu lestvicu. Iz tih razloga većina kurseva, ne samo jezika, nego i ostalih specijalizovanih edukacija, mogu se pratiti iz udobnosti toplog doma što je ujedno i najveća prednost ovakvog načina edukacije.
Pored ovog, sa online nastavom nema stresa koji izazivaju žurenje na čas, pitanja da li ću stići ili ne, šta ako propustim nešto bitno. Nema putovanja javnim prevozom ili razmišljanja o parking mestima, dakle ovakav vid nastave čuva i vreme i novac.
Dalje, online nastava je mnogo opušteniji vid nastave. Najbolje je uključiti kameru jer tako na online konferencijskom pozivu možemo videti i profesora i ostale polaznike pa imamo utisak da smo u učionici uživo. Neki ljudi se opterećuju oko toga kako izgledaju, oni i prostor u kojem su, neke devojke misle o tome da li su sređene, lepo obučene ili sede u pidžami. Na vama je da izaberete u tom trenutku da li ćete se uključiti u video poziv ili pratiti nastavu bez kamere. Može i jedno i drugo.
U LnG školi stranih jezika svaki polaznik može izabrati da li želi da pohađa kurs samostalno ili u grupi do pet polaznika. Kod nas možete odabrati i poluindividualnu nastavu. Stručan kadar u vidu filologa i izvornih govornika daju garanciju da ne morate brinuti o tome kako će napredovati vaša edukacija. Kako vodimo računa o jezičkom standardu CEFR (The Common European Framework for Languages), možemo govoriti o samoj profesionalnosti škole.  Časovi se uglavnom baziraju na komunikaciji, koja je svima najpotrebnija, ali i na gramatici, vokabularu i sklapanju rečenica.

Online časovi nemački engleski

Online časovi

Ako pričamo o negativnoj strani online nastave, nema toliko interakcije koliko u nastavi uživo, što je donekle i razumljivo. Svako mora sačekati svoj red, jer ako bi svi pričali u glas, ništa se ne bi čulo. Takođe, nemate osećaj šta smete, a šta ne. Kod kuće možete grickati nešto, piti kafu, dok u učionici to nije slučaj. U učionici vas niko od vaših ukućana ne može ometati, neće vam niko zvoniti ili zvati na fiksni telefon. Mana je i ta što profesor uglavnom nema tablu već se sve kuca ili u chat-u ili u word dokumentu, isto tako se i ne stavljaju domaći zadaci u prvi plan, već se ukratko objasne greške. Ali pred kraj časa, profesor uvek pita da li ima pitanja i razjasni sve nedoumice.

Online nastava ne može u potpunosti zameniti nastavu u učionici, ali kako tehnologija napreduje, ubrzo će se većina stvari raditi preko kompjutera i online.

Piše:Anđela Jevremović