Švedska, da ili ne? Švedski jezik, da ili ne?

Stokholm

Odlučili ste da se preselite u neku zemlju Evrope? Možda je Švedska pravi izbor, a samim tim i kurs švedskog jezika. Vällkommen! (dobrodošao;-la!) reći će Vam Švedi, nasmejani i ljubazni, istovremeno držeći distancu. Otuđeni, rekli bi neki naši iseljenici.
Gde je istina kada pričamo o Švedskoj i Šveđanima?
Godinama unazad po svim anketama Švedska je na čelu liste zemalja najboljih za život, a Šveđani se smatraju jednom od deset najsrećnijh nacija i spadaju u najdugovečnije narode Evrope. Jedna je od najsevernijih zemalja Evrope, sa razuđenom obalom i preko 1000 ostrva. Stokholm je glavni grad i zovu ga Venecijom severa. Razlog su naravno, brojna ostrva i kanali na kojima leži ovaj grad. Oko 1,5 miliona stanovnika, 2 miliona sa okolinom ima Stokholm. Deset miliona ljudi živi u Švedskoj, od toga je svaki peti stanovnik ne-Šveđanin/ka. Stokholm, Goeteburg, Malme, Upsala su najveći gradovi. Švedska je parlamentarna monarhija, kralj je Karl Gustav XVI, i to od 1973., a zemlju vodi vlada na čelu sa Socijaldemokratskom partijom i premijerom Stefanom Lötvenom.
Šveđani rade u proseku 7.5 sati, prosečna plata je oko 2700 eura (bruto 3500 eura), a svaki prekovremeni rad je dobro plaćen. Najviše se zarađuje u Stokholmu, gde su i troškovi života najveći. Najveće plate ima finansijski sektor(oko 4800 eura), IT sektor, rudarstvo i uopšte inžinjeri svih smerova. Najviše zarađuju lekari, stomatolozi, piloti, advokati, ali i medicinske sestre, majstori. Uvek je potraga za radnom snagom.
A troškovi? Oko trećina zarade će otići na kiriju (najjeftiniji stan je garsonjera, oko 400 eura), prevoz, komunalije. Hrana, posebno u restoranima je skupa, osnovno obrazovanje je besplatno, ali su fakulteti tradicionalno među najboljima u Evropi i jako su skupi. Oko 10 000 eura za društvene  i 15 000 eura za prirodne nauke ćete izdvojiti godišnje. Uprkos visokim troškovima, kvalitet života je visok, spadaju u najrazvijenije zemlje sveta.
Šveđani privatno? Koriste svaki trenutak za boravak u prirodi i na otvorenom, i to uvek, bez obzira na godišnje doba. Trče, voze bicikl, rado odlaze u šumu. April i prve sunčeve zrake dočekuju na otvorenom. Vikendom najčešće putuju van grada. Za resetovanje, druženje i odmor od svakodnevnih obaveza osim vikenda služe im fika i mala subota.

Fika, kafa i kolač-švedski jezik

Fika

Fika je pauza za kafu i tradicionalni slatkiš (čokoladne kuglice u kokosu, rolnice sa cimetom i slično) ili sendvič. Ovo je vreme odvojeno za upoznavanje, opuštanje, navika da sednu i uživaju u trenutku. Provode je u kafiću ili u obližnjem parku ili šumi uz ćebe, termos sa kafom i ispečen kolač.
Sredu zovu i mala subota-Lillördag. To je dan u nedelji kad izlaze i presecaju radnu nedelju. Za većinu Šveđana to znači čaša piva ili vina uz veče sa prijateljima.
Riba, meso, rakovi, morski plodovi su baza ishrane jednog Šveđanina. Kafu piju dva puta više od prosečnog Evropljanina.  Obučeni su ležerno osim u svečanim prilikama. Šta ih još razlikuje? Očevi neretko uzimaju porodiljsko, 1979. je zabranjeno pušenje na javnim mestima, 1994. su legalizovane istopolne veze, a 2011. i marihuana. Prodavnice rano zatvaraju, posebno vikendom, svugde se dosta čeka. Pipi Duga čarapa dolazi iz ove zemlje, kao i Baltazar. Osim IKEE i Volva, Elektrolux, H&M, Ericsson su njihovi brendovi. Švedska je donela Skype, Tetra Pak pakovanja, oni su izumeli Lego kocke, termometar, bocu pod pritiskom, frižider i pejsmejker.
Klima? Nije tako strašno kao što kažu. Leti dan traje čak dvadeset sati, prijatno je jer temperature retko kad prelaze 25-30 stepeni. Zimi dan traje svega nekoliko sati, ali nije tako hladno, oko nule je, obično do pet, šest stepeni. Neki kažu da su Šveđani hladni i zatvoreni prema došljacima, drugi pak da su, kad ih upoznaš, prijatni i spremni da pomognu.
Sve ovo Vam zvuči privlačno i posetli biste Švedsku?
Air Serbia leti za Stokholm svakodnevno. Let traje dva ipo sata, a povratna karta košta oko 250 eura. U jeftinijoj varijanti možete leteti Rayanair-om iz Niša do Stokholma, ili Wizz Air-om do Malmea. Karta je oko 50 eura.
Možda je korisna i ova informacija:
Do Švedske ambasade možete ovim linkom
ili lično na adresu Ledi Pedžet 2,
tel: +381-11-2069200
Ako Vam je cilj da ostanete tamo, naučite švedski jezik.  Jedan od osnovnih uslova za školovanje ili bilo kakav posao, osim čišćenja je švedski jezik. Zato dođite do LnG Education škole da naučimo švedski jezik zajedno. Vällkommen!

Švedski jezik. Kurs švedskog jezika. Više pročitajte ovde.
O načinu i uslovima zaposlenja u Švedskoj pročitajte ovde.
O studijima u Švedskoj ovde.