TOEFL test i IELTS test

Poznavanje engleskog jezika se danas podrazumeva. Ipak, u najvećem broju slučajeva dokazivanje poznavanja jezika vrši se polaganjem jednog od međunarodnih ispita, odnosno dobijanjem međunarodnog sertifikata. Želite li da studirate u inostranstvu na engleskom jeziku? Planirate da se zaposlite u nekoj od ozbiljnijih svetskih kompanija? Biće vam potreban ovakav sertifikat. Najpoznatiji međunarodni ispiti su TOEFL (Test Of English as a Foreign Language), IELTS (International English Language Testing System) i Cambridge ispiti.

toefl-ielts-beograd

TOEFL

TOEFL test je jedan od najrasprostranjenijih i najcenjenijih sertifikata o poznavanju engleskog jezika u svetu. U prilog tome govori podatak da se polaže u preko 60 zemalja sveta i da ga godišnje polaže više od 4 miliona ljudi. Priznat je od strane više od 9 000 koledža, univerziteta i drugih institucija u preko 130 zemalja, uključujući i sve ekonomski razvijene zemlje sveta. Ako želite da studirate na američkim ili kanadskim koledžima, TOEFL vam je ulazna karta.

Sam test traži izuzetno visok nivo poznavanja engleskog jezika. Ne preporučuje se onima koji nemaju napredan nivo znanja, odnosno B2. Sastoji se iz četiri dela: čitanje, slušanje, govor i pisanje u ukupnom trajanju od oko 4 sata. U našoj zemlji moguće ga je polagati isključivo putem interneta (iBT) i to u Beogradu, Subotici i Nišu. Termini za polaganje se organizuju barem jednom mesečno. Poželjno je prijaviti se mesec do dva unapred kako biste sebi obezbedili mesto.

Cena ispita varira od države u kojoj se polaže i iznosi između 160 i 240 Američkih dolara. Cena TOEFL ispita u Srbiji 200 $. Rezultati ispita se objavljuju dve nedelje nakon polaganja i moguće je ostvariti najviše 120 bodova. U zavisnosti od institucije u kojoj se konkuriše zavisi i broj potrebnih poena za prijem, a sertifikat je validan dve godine od polaganja testa.

TOEFL test možete prijaviti ovde. Neophodno je napraviti nalog na sajtu i plaća se online.
Instrukcije i savete šta da radite na dan testiranja možete pročitati na ovom linku.

toefl i ielts u LnG školi stranih jezika

IELTS

IELTS sertifikat je potreban kod upisivanja studija na engleskom jeziku ili kod trajnog iseljenja u Republiku Irsku, Veliku Britaniju, SAD, Australiju, Novi Zeland, Južnoafričku Republiku, ili bilo koju državu u kojoj je engleski jezik zvanični govorni jezik. Širom sveta, IELTS je priznat od strane više od 9 000 akademskih institucija, vlada i privrednih organizacija u 135 zemalja. Godišnje ga polaže više od 1,7 miliona ljudi. U našoj zemlji moguće ga je polagati u prostorijama British Council-a u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, dva puta mesečno, tokom čitave godine.

Postoje dve forme testa – opšti i akademski. Izbor se vrši na osnovu potrebe. IELTS takođe iziskuje visok nivo poznavanja jezika. Sastoji se iz identična četiri segmenta, kao i TOEFL. Za razliku od pređašnjeg testa, IELTS se polaže uživo pred ispitivačem. Učinak na testu se ocenjuje ocenama od 1 do 9. Institucija kod koje aplicirate sama postavlja nivo, odnosno ocenu koju je potrebno postići. Rezultati pristižu nakon 12 do 14 dana od dana polaganja. Kao i kod TOEFL-a, rezultati su važeći dve godine. Trenutna cena testa i sertifikata iznosi 23 000 dinara.

IELTS test možete prijaviti ovde. Možete platiti online, uplatom na račun ili lično u prostorijama Britanskog saveta. Napomene u vezi sa polaganjem možete pogledati ovde.

Na ovom linku možete pronaći primere pitanja za IELTS koja se odnose na sve 4 oblasti.
Britanski savet takođe nudi besplatne aplikacije koje možete koristiti kao pripremu – link.
Pripremite se za TOEFL test u Beogradu u školi stranih jezika LnG Education! Više o samoj pripremi za TOEFL ili IELTS pročitajte ovde.