Top 5 navika za efikasnije učenje

Efikasnije učenje. top-5-navika-za-efikasnije-ucenje

Efikasnije učenje. Škola stranih jezika.

Efikasnije učenje. Bilo da ste srednjoškolac, student ili naprosto pohađate neki od mnogobrojnih kurseva, verujemo da želite da obrazovni proces bude što efikasniji i lakši. Učenje će kad-tad postati izazov, i iako ćete možda biti frustrirani zbog toga, to svakako nije razlog da se obeshrabrite i dignete ruke. Ono što možete da učinite (i što bi trebalo uraditi) u toj situaciji je da usvojite sledeće navike koje će Vam pomoći da postanete uspešniji u učenju.

5 navika za efikasnije učenje

1.Utvrdite koji stil učenja Vam najviše odgovara

Svaka osoba koristi kombinaciju stilova učenja koji su pogodni za nju, ali i dalje postoji jedna ili nekoliko dominantnih koji bi mogli biti produktivniji. Postoji sedam glavnih stilova učenja:

 •  Vizuelni ili prostorni (zasnovan na slikama);
 •  Slušni ili auditivni (fokusiranje na zvuk i muziku);
 •  Verbalni ili lingvistički (preferira reči, tekstove, pisanje);
 •  Fizički ili kinestetički (koriste se delovi tela kao što su ruke, prsti);
 •  Logički ili matematički (karakteriše ga upotreba logike, tabela, sistema itd);
 •  Socijalni ili interpersonalni (učenje u paru ili u grupi);
 •  Samostalni ili intrapersonalni (preferira se samostalno učenje).

Imajući u vidu ove stilove, važno je stvoriti najprijatnije okruženje za učenje i iskoristiti dodatne materijale koji mogu biti korisni.

2. Definišite i zapišite ciljeve učenja

Obično postavljamo dve vrste ciljeva u svakodnevnom životu: one koje bi trebalo postići u dugoročnoj perspektivi i one koji ne zahtevaju mnogo vremena i mogu se ostvariti što je brže moguće. Kada je obrazovanje u pitanju, obe vrste će biti dosta korisne, ali moraju biti specifične, merljive, dostižne, relevantne i vremenski ograničene. Naravno, bolje je da se počne sa snovima koji mogu da se ostvare a planirani su za budućnost. Možete da navedete željeni fakultet, zanimanje, ciljeve u karijeri, i to će Vam pomoći da postavite jasne ciljeve u školovanju. Odredite koji predmeti su važniji za Vašu budućnost i šta su Vam trenutni prioriteti. Kada to uradite, moći ćete da posvetite više vremena aktivnostima koje su važnije i uspećete da procenite kako bi trebalo da se ponašate kako biste ostvarili svoje ciljeve.

3. Odredite vreme za učenje

Učenje postaje prepreka kada se količina onog što je potrebno da se nauči ne uklapa u planirani vremenski okvir. Na primer, ako želite da domaće zadatke koje ste imali tokom cele nedelje uradite brzo i kvalitetno za vikend, šanse da uspete u tom poduhvatu su izuzetno male. Bićete pod stresom zbog vremenskog roka, a čak ni bubanje neće imati rezultate. Ono što se preporučuje u ovom slučaju je da pretvorite učenje u rutinu. Ukoliko želite da se bolje organizujete, sledite ove jednostavne savete:

 • Rasporedite svoje obaveze za narednu sedmicu;
 • Obeležite kako najbitnije, tako i one manje važne obaveze;
 • S obzirom da će se broj zadataka menjati vremenom, odredite neko dodatno vreme koje možete iskoristiti na dodatne zadatke; Ukoliko ne budete imali dodatne obaveze, to vreme možete posvetiti svojim hobijima.

Naravno, nemoguće je predvideti šta nas čeka sutra ili sledeće nedelje, ali opšti raspored će nam pomoći da se uhvatimo u koštac sa rutinskim zadacima.

4. Organizujte udobno mesto za učenje

Mesto gde učite igra veliku ulogu u ovom procesu, iako isprva ne deluje tako. Naravno, bolje je imati dobro osvetljen prostor za učenje na mirnom mestu, ali potpuna tišina ne odgovara svima. Neko lakše pamti dok sluša muziku ili gleda TV, dok nekome učenje bolje ide kada sedi u parku ili kafiću. Mesto je dobro za učenje ukoliko ispunjava sledeće uslove:

 • Ima prijatnu atmosferu koja dovodi do bolje produktivnosti;
 • Raspolaže sa dovoljno prostora za sve Vaše stvari, što čini ovaj proces udobnijim;
 • Dobro je osvetljen, što je neophodno za očuvanje vida.

5. Pridržavajte se pomenutih pravila 🙂