Nemački jezik-zašto ga je dobro znati?

Nemački jezik-Brandenburška kapija

Brandenburška kapija

Nemački jezik je jedan od najrasprostranjenijih jezika u svetu i preko 100 miliona stanovnika ga smatra za maternji. Pored toga, nemački jezik je i drugi jezik po korišćenosti u naučne svrhe, odmah iza engleskog jezika, a budući da je Nemačka najveće evropsko turističko emitivno tržište, Nemci su narod koji, posle Kineza i uz Amerikance najviše troši na turističkim putovanjima. Nepotrebno je napominjati kako je nemačka ekonomija najjača ekonomija Evrope i kad se sve navedeno uzme u obzir, jasno je kako nemački jezik igra veliku ulogu u svim svetskim tokovima i gotovo svim sferama života i korisno ga je poznavati.
Učenje nemačkog jezika nije komplikovano, pre svega jer su nemački jezik i njegova gramatika relativno jednostavni. Poprilično su slični engleskom jeziku sa bitnom razlikom u činjenici da nemački jezik, za razliku od engleskog poseduje padežni sistem. Gramatika nemačkog jezika poznaje četiri padeža: nominativ, genitiv, dativ i akuzativ koji su ujedno i prva četiri padeža našeg maternjeg jezika, te nam je poznata svrha i upotreba istih. Shodno tome, nemački jezik za početnike ne predstavlja bauk kao što se generalno smatra zbog nezgrapnog načina pisanja i izgovora. Problem ovog jezika proizilazi iz istorije nemačkih državica srednjeg veka koje su uvek bile razjedinjene. Zbog toga, ni danas ne postoji standardni, odnosno zvanični dijalekt u nemačkom jeziku pa se može desiti da se, recimo Nemci sa severa i juga ne sporazumeju na najbolji način, a da ne govorimo o ostalim državama u kojima je nemački jezik službeni kao što su Austrija, Švajcarska ili Lihtenštajn.

Nemački jezik za studije

Nemački jezik za studije

Poznavanje ovog centralno-evropskog jezika pruža mnoge mogućnosti, od dobijanja povlašćenih stipendija za studiranje u državama u kojima je nemački jezik službeni, pa do lakšeg dolaska do zaposlenja u istima. Iako većina studijskih programa u nemačkoj može da se pohađa i na engleskom jeziku, za dobijanje posla, prema zakonu je potrebno barem minimalno poznavaje nemačkog jezika. Zaobilaženje ove stavke zakona je jednostavno nemoguće, čak i ako se oženite, odnosno udate za državljanku, odnosno državljanina Nemačke. Naime, zakon i u ovom slučaju predviđa polaganje ispita jezika, te novopečene mlade i mladoženje, sve dok ovaj test ne polože kod bračnih partnera mogu da borave isključivo kao turisti.

Nemačka ekonomija je odavno izašla iz recesije i već nekoliko godina za redom beleži zdrav privredni rast, kao da se 2008. nikada nije ni dogodila. Ovo iziskuje neophodnu radnu snagu, te Nemačka traži veliki broj, kako kvalifikovanih radnika, tako i specijalista iz mnogobrojnih oblasti. Nedavno je Savezna vlada u Berlinu odlučila da otvori vrata kako niskokvalifikovanoj, tako i visokokvalifikovanoj radnoj snazi. Potrebno je registrovati se kod Nemačke agencije za zapošljavanje nakon čega se vrši provera kandidatovih kvalifikacija (jezik i stručna sprema, odnosno diploma). Nakon što je kandidat odabran, po znatno skraćenom postupku vrši se priznavanje njegovih kvalifikacija. Poslednji korak je dobijanje radne dozvole i dozvole boravka u nadležnom konzularnom predstavništvu koje se takođe dobijaju od strane Savezne agencije za zapošljavanje, i, naravno odlazak u Nemačku.

Posao u Nemačkoj-nemački jezik

Posao u Nemačkoj

Lista deficitnih zanimanja u Nemačkoj je poduža, a neki od traženih profila su: inženjer mehatronike, robotike, automatike, elektrotehnike, električar, elektroinstalater, vodoinstalater, mašinovođa, vozač, medicinska sestra, anesteziolog, negovatelj starijih osoba i dece, kao i razni lekari specijalisti. Ovo su samo neki od profila potrebnih najvećoj evropskoj privredi, a konkurs je otvoren, kako za državljane EU, tako i za one koji to nisu. Osnovni uslov je, ipak poznavanje određenog nivoa nemačkog jezika koji je niži za niskokvalifikovane radnike, dok ostali moraju da savladaju barem B1 nivo.

U svakom slučaju, nemački jezik je jedan od najkorisnijih jezika i prosečan čovek često dobija priliku da se sporazume sa nekim upravo na ovom jeziku. To je samo po sebi jedan od razloga zbog kojih je učenje nemačkog jezika korisno, a otvaranje šireg i kvalitetnijeg spektra mogućih poslova ne treba ni pominjati. Bilo kako bilo, učenje stranog jezika nikom nije škodilo, a prilika za korišćenje istog se kad-tad pojavi.

Škola stranih jezika Beograd LnG Education Vam nudi idealne kurseve bilo da Vam je potreban nemački jezik za studije, nemački jezik za zaposlenje ili jednostavno želite da naučite nemački jezik, pročitajte ovde više…