Kako tečno i lako pričati na stranom jeziku

Komunikacija. Kako tečno pričati na stranom jeziku?

Kako tečno pričati na stranom jeziku? Škola stranih jezika LnG Education. Mi na Facebook-u.

“ Words don’t come easy”
Najveći broj govornika engleskog, nemačkog ili drugog stranog jezika ima isti problem; „dobro vladam gramatikom, znam pravila, ali blokiram kada treba nešto da kažem“, najčešća je rečenica koju izgovaraju. To je često i razlog dolaska u našu školu, dakle, želja za razbijanjem blokade i jačanje samopouzdanja u komunikaciji na stranom jeziku. Zašto se ovo dešava i kako prevazići blokadu? Kako tečno i neometano pričati na stranom jeziku? Pogledajte naše savete:

1.Koristite fond reči kojim trenutno raspolažete
Nemojte nikada direktno prevoditi maternji na strani jezik. Svaki jezik ima svoj duh. Usvajajte rečenice i fraze na stranom jeziku koji učite i za početak sastavljajte jednostavne i kratke rečenice koristeći reči koje ste naučili. Tako nećete doći u situaciju da ne možete da kažete nešto ili da izgovorite pola rečenice i dalje ne možete jer vam nedostaje reči. Što budete duže učili jezik, i vokabular će rasti pa ćete se sve bogatije i lepše izražavati. Dakle, smislite jednostavnu rečenicu koristeći reči koje poznajete.

2.Učite fraze i cele rečenice
Kada učite nove reči, potrudite se da zapamtite nekoliko celih rečenica koje sadrže te nove reči. Nemojte samo reči da učite napamet jer se možete naći u situaciji da je ne koristite pravilno. Ista reč nekada različito znači u drugom kontekstu.

3.Pričajte sporije i dajte sebi vremena da razmislite

Ako ste elokventni i tečno pričate na maternjem jeziku, ne očekujte da ćete tako brzo i lako odmah moći pričati i na stranom jeziku. I nemojte da se obeshrabrite. Jezik je slušanje i ponavljanje i što ga duže učite i više koristite, lakše ćete ga pričati. Dakle, vežba i samo vežba. Dok pričate, razmišljajte, pričajte sporije i ne brinite mnogo o gramatičkim greškama, tu je predavač da vas ispravi. Njegovo je da vas što više „tera“ da pričate, a vaše je samo da se opustite i pričate sporije. Tečnost i brzina će doći vremenom.

4.Naučite da slušate
Kada komunicirate na stranom jeziku, obratite pažnju na sagovornika. Pažljivo slušajte reči i uočite gramatičku strukturu koju on koristi. Sa predavačem ili izvornim govornikom, slušajući i kopirajući učite jezik. Obratite pažnju na sve fraze i izraze koje čujete na stranom jeziku. Možete ih i zapisati. Sigurno ćete ih iskoristiti jednog dana. Potrudite se i postanite dobar slušalac, mnogo će vam pomoći.

5.Pričajte i samo pričajte
Vežba je uvek najbolji način da unapredite i poboljšate tečnost svog jezika. Nađite izvornog govornika na nekoj od društvenih mreža i pričajte sa njim, ili pak neki od sajtova i online pričajte na stranom jeziku, skinite neku aplikaciju i vežbajte govorni jezik. Naravno, gledajte filmove i slušajte muziku na tom jeziku.

I svakako, svratite do nas, na neku od dve lokacije, kod Vukovog spomenika ili na Novom Beogradu do YUBC-a i upišite neki od kurseva. Cilj nam je da što pre progovorite na stranom jeziku.

U LnG školi učimo jezik u grupama sa max pet polaznika. U tako maloj grupi predavač ima vremena i prostora da vas itekako natera da pričate. Uz druženje i u prijatnoj atmosferi zajedno učimo da pričamo pravilno na željenom stranom jeziku.